Programma   Tickets    Nieuws    Stadskaart

OVER
GRONDFEST

Hoe meer mensen blijven bouwen aan onze open democratie en samenleving, hoe beter. Vandaar dat Nijmegen op 30 september en 1 oktober 2022 twee dagen lang verandert in de stad van de democratie. 

Een experimenteerplek voor ideeën over democratie en samenleving. Voor iedereen die werkt met en voor de democratie, maar juist ook voor wie dat (nog) niet doet. Voor jong en oud, van links tot rechts, met verschillende meningen en achtergronden en vanuit alle hoeken van onze samenleving. GrondFest geeft ruimte aan een open debat over onze democratie en samenleving. We verwelkomen diverse meningen, waar nodig een scherp debat en staan open voor kritiek. Iedereen is welkom en mag meedoen, want ieders stem doet ertoe in een democratie.

DE GRONDFEST THEMA'S

Democratie is een ruim en veelzijdig begrip. Om het voor jou als bezoeker van GrondFest wat overzichtelijker te maken, hebben we onze lezingen, debatten, activiteiten en workshops opgezet aan de hand van de volgende vijf thema’s:

VAN GOD LOS

Een thema over vrijheid en onvrijheid, over de kloof die ontstaat tussen mensen, over waar je geloofssysteem of overtuiging uit bestaat, over segregatie en wetenschap.

VAN HET GAS AF

Hierbij draait het om de klimaatvragen, bijvoorbeeld met betrekking tot stikstof, circulaire economie en energieadaptatie.

MONEY MATTERS

We duiken dieper in materie zoals de vluchtelingenopvang, het belang van de economie, de wereldgezondheid en armoedevraagstukken.

HOE DAN?

Dit thema draait om hoe we bepaalde problemen gaan aanpakken. Denk aan het tekort aan professionals in diverse sectoren en het (niet) vinden van een huis. Het gaat over gehoord worden en luisteren, de verbinding maken en oplossingen aandragen.

SEE YOU IN METAVERSE!

Met dit thema gaan we dieper in op onderwerpen als nieuwe technologieën, maar behandelen we ook nieuwe vormen van participatie en de democratie in 2050.