Programma   Tickets    Nieuws    Stadskaart

STUUR ONS
EEN BERICHT

Heb je vragen? Neem dan gerust contact met ons op. Dat kan via [email protected].

Hoor je bij de pers/media? Dan kun je contact opnemen via [email protected].

CONTACTGEGEVENS

Postbus 18646
2502 EP Den Haag

FAQ

GrondFest is een gratis toegankelijk Nederlands festival over democratie in al haar facetten. Het is een experimenteerplek voor ideeën over democratie en samenleving.

Het festival laat je zien dat democratie meer is dan ja en nee, voor en tegen, links en rechts, rumoer in de media en eens in de zoveel tijd naar de stembus gaan. Het is dé plek om met elkaar in gesprek te gaan over maatschappelijke kwesties en je er bewust van te worden hoe waardevol het is dat we van mening mogen verschillen.

GrondFest is er voor iedereen die werkt met en voor de democratie, maar juist ook voor wie dat (nog) niet doet. Van jong tot oud, van links tot rechts en vanuit alle hoeken van het land. Voor mensen met verschillende meningen en achtergronden.

Iedereen is welkom en mag meedoen, want ieders stem doet ertoe in een democratie. Wij hebben immers allemaal een taak/rol binnen de democratie: bijvoorbeeld als kiezer, als criticaster, als politiek activist, als bestuurder, als ambtenaar, als gevestigde orde en als nieuwkomer.

GrondFest biedt een gevarieerd programma op verschillende locaties in de binnenstad van Nijmegen, deze locaties hebben echter allemaal een maximale capaciteit. Wil je echt bij een bepaald programmaonderdeel aanwezig zijn, dan kun je door te reserveren je plekje zekerstellen. Natuurlijk zijn er bijna overal nog plekken vrij voor spontane inloop, maar daarbij geldt: vol is vol.

Het gratis festival vindt plaats op tal van locaties in de binnenstad van Nijmegen. Er is een ruim aanbod van parkeergarages in de binnenstad, maar ons advies is: kom met het openbaar vervoer of – als je dichterbij woont – op de fiets.

GrondFest vindt plaats op vrijdag 30 september en zaterdag 1 oktober, van circa 10:30 tot 22:30 uur, op tal van (binnen)locaties in de binnenstad van Nijmegen. Een groot deel van het programma speelt zich overdag af, maar ook in de avonduren is er nog van alles te beleven.

Van Molenstraatkerk tot Paak Vinylbar, van Lindenberg Cultuurhuis tot de Spiegeltent op Plein ‘44, van LUX tot jongerenlab en van raadszaal tot pannenkoekenboot, allemaal openen zij deze dagen hun deuren voor de democratie. Het programma is hier te bekijken.

Aan de hand van actuele thema’s bieden we een inhoudelijk programma waarbij je als bezoeker deel kunt nemen aan lezingen, debatten, rondleidingen, activiteiten en workshops.

Naast een inhoudelijk programma is er ook een randprogramma met activiteiten voor jeugd, stand-up comedy en theater, VR-experiences, rondleidingen, filmvoorstellingen met nagesprekken, demo’s, standjes en workshops. In de Nijmeegse horeca is er volop gastvrije ruimte om elkaar te ontmoeten. Het programma staat vanaf nu op www.grondfest.com.

GrondFest is een initiatief van de Stichting voor democratie, recht en het vrije woord en wordt gefinancierd door de gemeente Nijmegen, provincie Gelderland en het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.

De stichting heeft voor de organisatie een professioneel projectteam ingeschakeld dat is samengesteld uit diverse deskundigen – ieder in zijn eigen vakgebied, zowel landelijk als lokaal – om er zo voor te zorgen dat de kwaliteit van het programma en het bereiken van de verschillende doelgroepen in goede handen is. Daarnaast verlenen tal van instellingen, organisaties, overheden en ondernemers kosteloos hun medewerking.

Een gebarentolk is op aanvraag beschikbaar. Geef via [email protected] aan bij welk onderdeel je aanwezig bent. Wij nemen dan contact met je op over de mogelijkheden.

Naar aanleiding van eerdere berichtgeving dat dit najaar het aantal besmettingen weer kan oplopen hebben we op voorhand gekozen voor grotere locaties. Op iedere locatie kunnen we “inschikken en uitbreiden” met de stoelen en de banken. Dat doen we sowieso al tussen de verschillende programmaonderdelen, omdat sommige onderdelen voor een groter publiek zijn dan andere onderdelen, maar als je voldoende afstand wilt houden is dat dus ook mogelijk. Daarnaast zorgen we dat je overal je handen kan desinfecteren.