Programma   Tickets    Nieuws    Stadskaart

Jongeren op GrondFest: Laat je stem horen!

Ga in gesprek met een rechter, debatteer met politici, denk mee met een oplossing voor fake news of laat je rondleiden door een dakloze en luister naar zijn verhaal. Het is een kleine selectie van de onderwerpen op GrondFest: het gratis festival voor en over democratie.GrondFest laat zien dat democratie meer is dan ja en nee, voor en tegen, links en rechts, rumoer in media en eens in de zoveel tijd naar de stembus gaan.Alleen als we met elkaar het gesprek aan gaan, naar elkaar luisteren en van elkaar leren, heeft de democratie bestaansrecht. Het is jouw democratie, dus jongeren laat op 30 september en 1 oktober je stem horen in Nijmegen!

GrondFest is er voor iedereen die werkt met en voor democratie, maar juist ook voor wie dat (nog) niet doet. Van jong tot oud, van links tot rechts en vanuit alle hoeken van het land. Voor mensen met verschillende meningen en achtergronden. Het samenbrengen van al deze verschillende meningen en standpunten is het doel van GrondFest. Dat geldt ook voor de stem van jongeren: de toekomst van de democratie. Aan de hand van vijf actuele thema’s over bijvoorbeeld de vrijheid van meningsuiting, het klimaat of vluchtelingenproblematiek, biedt GrondFest een gevarieerd programma met onder meer lezingen, debatten en workshops. Een kleine greep uit het programma:

#MijnStemTelt
Het project #MijnSTemTelt van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten is bedoeld om jongeren een stem te geven. Ga in gesprek om dit verder vorm te geven en uit te breiden met nieuwe gemeenten. Zo kun je echt mee praten en mee beslissen.

Eveline van Rijswijk: Garanties voor de Toekomst
We rollen van de ene in de andere crisis. Wie heeft er nog zin in de toekomst? En waar kunnen we nog naar uitkijken? In een historisch-futurologisch theatercollege gaat Eveline van Rijswijk samen met het jou op zoek naar antwoorden op onze toekomstvragen.

Een gezonder politiek debat met Mika Kraft en de Politieke Jongerenorganisaties (PJO’s)
In dit programmaonderdeel is de centrale vraag: Hoe ziet de politiek van morgen er dan uit? Nadenken hierover is nodig, omdat het debat verhardt en de politiek polariseert. Hierdoor haken veel mensen af van de politiek. De politieke jongerenorganisaties delen aan het eind de toekomstvisie met hun moederpartijen. Zo willen zij gezamenlijk weerstand bieden aan de verharde politiek en werken aan een gezonder debat.

Speechen als een dictator
Fidel Castro hield urenlange redevoeringen af. Mensen betaalden om Adolf Hitler te horen spreken. Poetin sprak onlangs nog voor 200.000 toeschouwers. Waarom houden dictators van speeches? Van welke technieken maken zij gebruik? Debatspecialist Michael Tai laat het je zien.

Achter het nepnieuws
Wat doet het met je als je een jaar lang nepnieuws leest? Wat doet het met je wereldbeeld? Vincent M.A. Janssen waagde een poging en neemt je mee langs rabbit holes, deep fakes en de gesprekken waarin hij terecht kwam.

De digitale strijd
Amerika en China voeren een strijd om digitale dominantie. Tegenover de techreuzen Google, Apple en Facebook/Meta staan giganten Huawei en Alibaba. Hoe raakt dit ons in Europa? Hoogleraar Haroon Sheikh legt dit uit in een minicollege.

Refuse! Resist!
Dj Slowpoke neemt je in een uur mee door een scala aan activistische dansvloertracks van afgelopen eeuw! Nummers over racisme, uitsluiting, oorlog, aids, feminisme, gender en veel meer van disco tot house en van pop tot Hiphop. Er moet altijd gedanst worden!

Stadswandeling: het leven op straat
Hoe is het leven op straat? Waar slaap je dan? Hoe kom je aan eten? Maak een wandeling waarbij een (ex-)dakloze en/of (ex-)drugsverslaafde vertelt over het leven op straat en het harde leven. “Je mag mij alles vragen, maar of ik overal antwoord op geef. “

Stap in de empathiemachine
Virtual Reality wordt ook wel een ‘empathie-machine’ genoemd: je stapt letterlijk in een andere wereld en leeft zo intens mee. In deze VR-Room zijn zes korte films van 6 tot 20 minuten geselecteerd. Duik bijvoorbeeld onder water en bewonder de prachtige onderwaternatuur, maar ook de transformatie van kleurrijke riffen in een witte woestenij. Loop mee met een gevangene in een Texaanse gevangenis. Of bezoek de grootste vuilnisbelt van Kenia waar mensen proberen te overleven met wat zij daar vinden.

Klik voor het volledige programma hier.

Deel bericht