Programma   Tickets    Nieuws    Stadskaart

De Empathie Machine – Virtual Reality Room

Vrijdag 30 September & Zaterdag 1 Oktober
12:00 – 18:00
Lindenberg Cultuurhuis

Vorm

VR-film

Partnerorganisatie

Inscience + Movies that matter

Thema

Van god los

Money Matters
Van het gas af

De Empathie Machine – Virtual Reality Room 

Virtual Reality wordt ook wel een ‘empathie-machine’ genoemd: je stapt letterlijk in een andere wereld en leeft zo intens mee. In deze VR-Room zijn zes korte films van 6 tot 20 minuten geselecteerd. Kies jouw favoriete film en stap in een andere realiteit. Voertaal Engels.

Chasing coral (6 min)

Doordat de temperatuur van het water stijgt sterven overal ter wereld koraalriffen af, verliezen hun kleur en worden spierwit. Deze film is het resultaat van meer dan 500 uur onderwateropnames en bijdragen van honderden vrijwilligers uit meer dan 30 landen. Duik naar een koraalrif en bewonder de prachtige onderwaternatuur, maar ook de transformatie van kleurrijke riffen in een witte woestenij.

Texas jail, an insiders look (12 min)

Hoe is het om gearresteerd te worden en opgesloten in een Texaanse gevangenis? Je doorloopt alle stappen die een veroordeelde meemaakt: aankomst, medische check, het aantrekken van gevangeniskleding tot je samen met jouw mede-gevangene opgesloten zit in een kleine cel. Deze vertelt je hoe het er aan toegaat, hoe je kunt overleven. Deze kan het weten, want het is geen acteur, maar een echte gevangene.

Anthropocene: Dandora (6 min)

Dandora is de grootste vuilnisbelt van Kenia met industrieel, agrarisch, commercieel en medisch afval, in totaal 2000 ton per dag. Meer dan een miljoen mensen leven vlakbij deze gigantische berg en proberen te overleven met wat zij vinden. Vooral de recycling van plastic is een micro-economie geworden. Maar niet veel is niet recyclebaar: de plastic bergen van Dandora zijn een symbool van de verspreiding van plastic over de aarde.

Anthropocene: Ivoorverbranding (7 min)

Op 30 april 2016 was de grootste verbranding ooit van ivoor in het Nationale Park van Nairobi. Elf vuurbalen met meer dan 105 ton ivoor en 1,4 ton neushoorn werden verband als een groot gebaar voor een eind aan de jacht en handel van ivoor en neushoorn. De straatwaarde werd geschat op 130 miljoen dollar, zo’n 6500 olifanten. Maak dit krachtig teken zelf mee.

Traveling While Black (20 min)

Wees welkom in Ben’s Chili Bowl in Washington DC, een historische plek voor de Amerikaanse burgerrechtenbeweging. Bezoekers vertellen intieme en indringende verhalen over deze tijd die met prachtige beelden geïllustreerd worden. ‘Oscarwinnaar Roger Ross Williams neemt een fascinerende stap in de ontwikkeling en mogelijkheden van virtual reality’ (Volkskrant).

Verdachte nummer 2 (14 min)

Begin jaren zestig werd ANC-activist Walter Sisulu ‘verdachte nummer 2’ tot levenslang veroordeeld tot de gevangenis op Robbeneiland, net als ‘verdachte nummer 1’ Nelson Mandela. Hoewel hij de doodstraf kan krijgen, is hij tijdens zijn verhoor niet op zoek naar strafvermindering, maar houdt een krachtig pleidooi voor gelijkheid. Animator Oerd Van Cuijlenborg creëerde een artistieke zwart-wit wereld in de stijl van houtskooltekeningen en brengt de intense ondervraging van Sisulu door een agressieve en racistische ondervrager tot leven.

Deze VR-room is een samenwerking van wetenschapsfilmfestival Inscience en Movies That Matter.

Doelgroep

Doeners & ontdekkers