Programma   Tickets    Nieuws    Stadskaart

VrouwenFest

Vrijdag 30 September
15:00 – 17:00
Lindenberg Cultuurhuis, Steigerzaal

Onderwerp

De rol van muziek en kunst bij politieke verandering, door de ogen van vrouwelijke politici en kunstenaars.

Vorm

Muziek, spoken word, gesprek

Partnerorganisatie

Stichting Stem op een Vrouw

Spreker/artiest

Zanillya, Rachel Rumai Diaz, Charlotte Brand, Kauthar Bouchallikht

Thema

Van god los

Hiphop over vrouwenrechten, spoken word over ongehoorde stemmen en politici die strijden voor een betere wereld: dat is VrouwenFest. Hét programma over de rol van muziek en kunst bij politieke verandering, door de ogen van vrouwelijke politici en kunstenaars. In dit programma laten Zanillya (rap, singer-songwriter) en Rachel Rumai Diaz (spoken word) met een optreden zien hoe zij via kunst strijden voor waar zij in geloven. Onder leiding van Devika Partiman (Stem op een Vrouw) gaan de performers daarna in gesprek met politici Kauthar Bouchallikht (Tweede Kamerlid GroenLinks) en Charlotte Brand (Raadslid PvdA Nijmegen) over hoe kunst en politiek elkaar inspireren.

Over de sprekers en artiesten:

Zanillya (rapper, singer-songwriter)
De Caribisch-Macedonische rapper/singer-songwriter/producer Zanillya gebruikt haar muziek om aan te kaarten welke verandering zij ziet als nodig; het bespreekbaar maken van mentale ziekte, vrouwenrechten, de noodzaak voor kracht en gemeenschap. Als dochter van wijlen disco-legende Bobby Farrell (Boney M), was de realiteit van de muziekindustrie al op jonge leeftijd in haar gegrift, ze was getuige van de schoonheid en opwinding, maar ook de donkere kant van dit alles. Toch is het door muziek te maken dat ze voelt dat ze haar eigen dieptepunten kan verwerken.

Haar debuut-EP ‘Choose Life’ is een oprechte plaat over zelfvertrouwen en genezing. Zware energie kanaliseren in iets moois, ‘Choose Life’, is een oefening in louterend schrijven, bloemen bloeiend van een grond van pijn. Het project is een gevarieerde maar samenhangende verzameling tracks die wordt gekenmerkt door haar kenmerkende mix van R&B, Dancehall, Afrobeats en Hip-Hop. Zanillya heeft de EP gecoproduceerd samen met Humphrey Dennis, die al lang samenwerkt.

Op 15 juli bracht Zanillya het krachtige vrouwenlied ‘We Are Free’ uit. Met de toestand van de wereld op dit moment voelde Zanillya de behoefte om overal voor vrouwen te spreken en op te komen. In deze hiphop/pop banger claimt ze de vrijheid, gelijkheid en keuze die elke vrouw zou moeten hebben en geeft ze de vinger aan verouderde maatstaven.

Rachel Rumai Diaz (spoken word)
Rachel Rumai Diaz (1990) is schrijver, dichter en theatermaker. Daarnaast is zij oprichter van het feministisch literair festival Zus en Zo, een platform dat zich richt op intersectionaliteit en zusterschap. In 2020 is zij uitgeroepen door het NRC Handelsblad tot een van de 101 nieuwe talenten op cultureel gebied uit Nederland en België en ze is een van de auteurs in Afrolit: een bloemlezing van moderne literatuur uit de Afrikaanse diaspora.

Rachel is een allround woordkunstenaar die middels haar werk zoekt naar de verbinding tussen kunst en activisme. Zowel op het podium als achter de schermen zet zij zich in om bewustzijn te creëren en meer ruimte te maken voor ongehoorde stemmen. Haar talent en Afro-Latijns Amerikaanse en Caribische achtergrond geven haar een unieke stem in het veld van feminisme en kunst.

Charlotte Brand (raadslid PvdA Nijmegen)
Charlotte Brand (1982) is sinds 2018 namens de PvdA lid van de Nijmeegse gemeenteraad. Ze groeide op in Roermond, waar ze al op jonge leeftijd de strijd aanbond met onrecht. Ze zette zich met succes in voor een dagopvang voor daklozen en toonde haar maatschappelijke betrokkenheid in de Roermondse jongerenraad. Voor haar studie politieke geschiedenis verhuisde ze naar Nijmegen, waar ze nog steeds woont. Kunst en muziek zijn een belangrijk deel van haar leven. Ze is fervent bezoeker van concerten en festivals en organiseerde ze als deel van het 4&5 mei comité Nijmegen jarenlang het Bevrijdingsfestival. Ook in de gemeenteraad is Cultuur een van de aspecten waarop zij zich nu inzet.

Kauthar Bouchallikht (Tweede Kamerlid GroenLinks)
Kauthar Bouchallikht (1994) is politica, klimaatactivist en presentator. Als scholier stond Kauthar al in de modder op het Museumplein, ‘spijbelend’ voor een landelijke staking die ze mee had georganiseerd. Ze sloot zich aan bij de klimaatbeweging, met het besef dat de klimaatcrisis ongelijkheid vergroot. In haar werk staat dat centraal. Zo was ze campaigner voor de Klimaatmars, coördineerde ze de Klimaatstaking van 2019 en bestuurslid van de Groene Moslims. In 2021 werd ze het eerste Nederlandse Tweede Kamerlid ooit met een hijab.