Programma   Tickets    Nieuws    Stadskaart

OORLOG. Wat zou jij doen als het hier was?

Zaterdag 1 Oktober
13.00 en 16.00
Karolingenzaal

Onderwerp

Als je moet vluchten uit nederland

Vorm

Theater

Partnerorganisatie

Theatergezelschap De Stokerij Schiedam

Spreker/artiest

Anne Rats

Thema

VAN GOD LOS

MONEY MATTERS

Je ziet oorlogsbeelden continu voorbij komen in het nieuws. Wat als Nederland in oorlog zou raken en jij opeens moet vluchten? Wat zou jij doen? Wat neem je mee? In de muzikale voorstelling OORLOG neemt actrice Anne Rats ons mee op een reis die zij samen met haar familie noodgedwongen moet maken vanwege een aanval van Frankrijk op Nederland. Hoe voelt het om zelf in de schoenen van de vluchteling te staan?

Anne Rats: “In Nederland hebben we in 2022 al 77 jaar geen oorlog meer gehad. Wij speelden oorlogje met vrienden, bouwden legers in computerspellen maar, ‘oorlog’: dat leek niet over ons te gaan. Nu zie je dagelijks updates over de oorlog in Oekraïne op het journaal en komt het ineens dichtbij. Wat als je er opeens middenin zit, in een oorlog?”
In OORLOG vlucht Anne met haar familie vanuit Nederland naar Egypte, waar wel vrede is, in de hoop aan de oorlog te kunnen ontsnappen. Maar hoe overleef je als je geen Arabisch kunt spreken of lezen? Als je de cultuur niet kent? Hoe verdraag je jaren in vluchtelingenkampen, zonder school of werkvergunning? Hoe vind je een nieuw thuis? OORLOG is een spannende voorstelling over oorlog, vluchten en je ergens thuis voelen.