Programma   Tickets    Nieuws    Stadskaart

Moet Fake News verboden worden?

Zaterdag 1 Oktober
17.00
Molenstraat Kerk

Onderwerp

Fake news

Vorm

Debat

Spreker/artiest

Sanne Kruikemeier, Marcel Maussen, Pieter Wolters, Serv Wiemers

Partner

Arminius

Moderator

Francisco van Jole

Thema

See you in metaverse!

In St. Petersburg staat een fake-news-fabriek die de Nederlandse samenleving ondermijnt op Instagram, Youtube en Tiktok. De Russische staatszender RT is naar aanleiding van de oorlog in Oekraïne door de Europese Unie verboden. Veel mensen zien fake news als een van de grootste hedendaagse bedreigingen van de democratie en regelmatig zijn er schandalen, zoals bij de Amerikaanse verkiezingen met Cambridge Analytica. Moet misbruik van de vrijheid van meningsuiting verboden worden? Wanneer is sprake van misbruik van de vrijheid van meningsuiting? En wie mag dat dan bepalen?

Marcel Maussen is universitair docent Politicologie bij de Universiteit van Amsterdam en onder meer gespecialiseerd in de rol van de vrijheid van meningsuiting.

Sanne Kruikemeier is hoogleraar Digitale Media en Samenleving aan de Wageningen University & Research en doet onderzoek naar fake news.

Pieter Wolters is docent burgerlijk recht aan de Radboud Universiteit Nijmegen en gespecialiseerd in de Digital Services Act, de wet die sociale media aan banden moet gaan leggen.

Serv Wiemers is directeur van de Open State Foundation, die de openheid van de overheid wil vergroten, zie hier.

Francisco van Jole is gespreksleider. Hij is hoofdredacteur van de BNN/VARA opiniesite Joop.nl.

Doelgroep

Doeners & ontdekkers