Programma   Tickets    Nieuws    Stadskaart

Democratie vanaf het water

Vrijdag 30 September
19.15 uur boarding/19.30 uur vertrek
Waalkade (Pannenkoekenboot t.h.v. het Holland Casino/naast de Lindenberghaven)

Onderwerp

Democratische ontwikkelingen rond de Waal

Vorm

Boottocht op de Waal (1,5 uur)

Spreker/artiest

Rob Jaspers

Thema

Hoe dan?

Van god los

Rob Jaspers is journalist, columnist in de Gelderlander en rondleider op de Waal. Hij is kenner van de geschiedenis en kan deze uitermate scherp wegzetten tegen huidige maatschappelijke ontwikkelingen in de stad en in de wereld. Als bevlogen Nijmegenaar en kundig journalist weet hij zeer kritisch te bevragen en te onderzoeken, en tegelijkertijd met volle overgave daar waar de nood hoog is ondersteuning te bieden. Menig mooi project is dankzij zijn inzet tot stand gekomen. De afgelopen jaren begeleidde hij al zo’n 600 Waalvaarten en die trokken zo’n 61.000 bezoekers.

Democratie is geworteld in de geschiedenis van een omgeving. Vertel over de geschiedenis, dan komen de voorbeelden vanzelf. Rob Jaspers – bekend Nijmeegs journalist en columnist – neemt je mee op een wel heel aantrekkelijke reis.

Rob vertelt tijdens de Waaltocht over de kracht van burgers en hun protest. Hoe deze stimulans vanuit de burgers leidde tot aanpassing van plannen. Hoe de luisterende en daardoor lerende overheid en politici er mee om gingen. En over de uiteindelijk winst van al die protesten en meedenken. Want waar kan je dit beter uitleggen dan varend over de Waal?

Er zijn tal van voorbeelden. Dit varieert van de Waalbochtverlegging voor de zesbaksduwvaart, het plan voor 17.000 huizen in de polder, de pijn van de steenindustriearbeiders, de ombouw van Millingerwaard van Onland tot een prachtig waterrijk natuurgebied dat ook nog bescherming tegen hoogwater biedt , de angst voor de Russen in de koude oorlogstijd, het jarenlange verzet tegen de Waalsprong, het protest tegen de nevengeul, het protest tegen het kappen van de bomen en de boomgaarden rond Lent, de angst voor verlies van werk door het inruilen van industrie in het Waalfront voor woningen, de vervuiling door de kolencentrale en daarvoor ook de Vasim, de komst van windmolens, de vieze asfaltcentrale, het openhouden of bebouwen van het stadseiland, en ga zo maar door.

Uiteindelijk koppelt Rob alle pijn aan de vooruitgang. De winst die uiteindelijk ook voor de stad geboekt is. Vooral mede dankzij verzet, het meedenken van burgers en uiteindelijk een luisterende overheid.

Per persoon gaat €3,= naar het goede doel van Rob Jaspers, i.e. nieuwkomers kosteloos meenemen op een boottocht op de Waal om hen kennis te laten maken met Nijmegen en Nederland.

de passagierslijst sluit op vrijdagochtend 08:00 uur.