Programma   Tickets    Nieuws    Stadskaart

Speel de democratiegames Demos en Boiling Frog Game op GrondFest

Speel op vrijdag 30 september om 19:00 en 20:00 de democratiegames Demos en Boiling Frog Game. Moeten de grenzen open? Krijgt de politie meer bevoegdheden? Bij het spelen van Demos – ontwikkeld door Radboud DemLab – ervaar je direct hoe bij dit soort vraagstukken het algemene en persoonlijke belang kunnen botsen. Maar je ondervindt ook hoe verschillende vormen van democratie een andere uitkomst kunnen opleveren, en welk effect bepaalde keuzes hebben binnen een democratie. Je vrijheid in de democratie lijkt zo vanzelfsprekend, dat je het misschien niet eens merkt als hij wordt bedreigd. Wanneer je een kikker in kokend water gooit, springt hij eruit. Lekker comfortabel, tot hij levend is gekookt. Maar als je het water in de pan langzaam opwarmt, blijft hij zitten waar hij zit. Ben jij zo’n kikker? In de Boiling Frog Game van Autres Directions testen we hoe jij denkt over je eigen vrijheid en die van anderen.

Anita van Rootselaar is journalist en medewerker van het Democratisch Laboratorium (DemLab) dat kennis verzamelt over democratie binnen de Radboud Universiteit en die toegankelijk maakt voor een breed publiek. Ze vertelt: “Democratie is belangrijk en dan vooral ook het praten hierover met verschillende mensen met verschillende opvattingen. Dit kan natuurlijk in de vorm van een ‘gewoon gesprek’, maar tijdens GrondFest zoeken mijn collega Wim de Jong en ik samen met de bezoekers de interactie en discussie op door het spelen van het door DemLab ontwikkelde democratiespel Demos. Daarbij komen vraagstukken aan bod als: moeten de grenzen open? En krijgt de politie meer bevoegdheden? Door het spelen van Demos ervaar je direct hoe bij dit soort vraagstukken het algemene en het persoonlijke belang met elkaar kunnen botsen. Maar je ondervindt ook hoe verschillende vormen van democratie een andere uitkomst kunnen opleveren en welk effect bepaalde keuzes hebben binnen een democratie.

“Bij DemLab gaan we graag op die manier de interactie met het publiek aan. Daarnaast vinden we het belangrijk om de kennis over democratie van de Radboud Universiteit te delen, mensen wat te leren over democratie en andersom zelf ook te leren van wat mensen ons daarover te zeggen en vertellen hebben. Dat is de essentie van wat DemLab doet. Tijdens GrondFest doen we dit dus via het spelen van ons democratiespel en, niet te vergeten, de Boiling Frog Game van onze partner Autres Directions. Daarin wordt getest hoe jij denkt over je eigen vrijheid en die van anderen”, aldus van Rootselaar.

Deel bericht