Programma   Tickets    Nieuws    Stadskaart

Sneller is vaak beter!

Kom luisteren naar de lezing ‘Sneller is vaak beter!’ op vrijdag 30 september om 16:00 uur waar Anne-Marijke vertelt over haar initiatiefnota voor asielzoekerscentra met open deuren. Hierin stelt ze voor om asielzoekers direct na aankomst in Nederland meer kansen te geven. Sneller aan het werk en direct beginnen met het leren van de taal, maar ook meer contact met de buurt. Hierdoor kunnen buurtbewoners gebruikmaken van de faciliteiten van een asielzoekerscentrum en ontstaat er meer wederzijds begrip. Anne-Marijke hoopt met voorstellen als deze het draagvlak voor asielopvang in Nederland te vergroten.

“Het mooie van een festival als GrondFest is dat bezoekers er op een informele manier, zonder specifieke aanleiding, in gesprek kunnen gaan over de democratie. In Nederland nemen we de democratie nog maar al te vaak voor lief, omdat iedereen ermee is opgegroeid. Af en toe naar de stembus en daarmee is het voor veel mensen wel weer klaar. Zonde, want democratie vraagt om onderhoud en is onbewust door je hele leven verweven. GrondFest is volgens mij de perfecte plek om daar even bij stil te staan, het belang in te zien van de democratie, maar ook de fun ervan. Het is namelijk een zeer leuk onderwerp om het met anderen over te hebben; vooral als dat ook gesprekken zijn met mensen die anders over bepaalde zaken denken dan jij. Op die manier kan een mooie uitwisseling van ideeën ontstaan. Zelf hoop ik tijdens het festival ook van dat soort gesprekken te hebben en met nieuwe ideeën naar huis te gaan.

Daarnaast wil ik zelf ook andere bezoekers nieuwe inzichten geven, met name op het gebied van asiel. De discussies over dit onderwerp lijken altijd hoog op te lopen, maar toch zijn er heel veel mensen die zich normaal niet in zo’n debat zouden mengen. Het lijkt mij leuk om juist met deze mensen het gesprek aan te gaan en hun meningen en ideeën te horen. Politiek gaat immers ook over het luisteren naar anderen. GrondFest zet hiervoor de deuren open en precies dat zou ik ook het liefst met de asielzoekerscentra zien gebeuren. Open de deuren en laat mensen binnen het gesprek aangaan. Zo zorg je ervoor dat asielzoekers een juiste start kunnen maken in plaats van op afstand van de maatschappij gehouden te worden.”

Anne-Marijke Podt zit sinds september 2021 in de Tweede Kamer voor D66. Daarvoor was ze gemeenteraadslid in Utrecht en werkte ze bij een internationale ontwikkelingsorganisatie. Zowel in de Utrechtse gemeenteraad als nu in de Kamer voert ze het woord op onder meer de onderwerpen asiel en migratie. Met concrete voorstellen probeert ze deze moeilijke dossiers met en voor de mensen om wie het gaat, verder te brengen.

Deel bericht