Programma   Tickets    Nieuws    Stadskaart

Programmapartner Rob Jaspers laat zich horen op GrondFest

Rob Jaspers, oud-journalist van De Gelderlander en nog steeds actief als columnist. Daarnaast was hij meer dan vijftien jaar betrokken bij de Nieuwscafés in Nijmegen en organiseerde hij ook regelmatig debatten en wijkmeetings, waarbij hij er altijd naar streefde om minimaal één wijkprobleem op te lossen met als insteek: kennis over de samenleving vind je in de wijken, niet in het stadhuis.

“Nadenken over democratie is altijd belangrijk. De rol van de burgers, oftewel de stadsbewoners, is daarbij essentieel, net als het herkennen van de tegenstellingen in de stad. Zo is het stadhuis een centrum van hoogopgeleiden, terwijl Nijmegen ook veel laagopgeleiden kent. Het willen luisteren naar hun verhaal is dan ook van groot belang. Ik raad daarom alle politici en ambtenaren aan om de stad eens te doorkruisen, af te wijken van hun vaste routes en anders naar de stad en de mensen te gaan kijken. Ook GrondFest moet iedereen in de stad kunnen bereiken en niet alleen de ‘stadhuisbubbel’. Dat vraagt om bijzondere programmering en zeker ook om een andere wijze van presenteren. Dus niet alleen via de ‘normale’ media, maar zeker ook via social media, verenigingen, scholen, jeugdorganisaties en dergelijke.

Tijdens de Waaltocht die ik organiseer in het kader van GrondFest, wil ik de aanwezigen voorbeelden geven van hoe het verzet tegen gemeentelijke plannen zeer vaak heeft geleid tot betere plannen. Hoe de kracht van het protest daarbij is omgezet in positief meedenken over ontwikkeling en hoe een afwijzing gebruikt kan worden om anders te durven kijken of denken. Daar zijn tal van voorbeelden van, variërend van de Waalbochtverlenging voor de zesbaksduwvaart en het plan voor 17.000 huizen in de polder tot de pijn van de steenindustriearbeiders en de ombouw van de Millingerwaard tot een prachtig natuurgebied, om maar wat voorbeelden te noemen. Uiteindelijk koppel ik die pijn ook aan vooruitgang. De winst die uiteindelijk voor de stad geboekt is, mede dankzij het verzet, het meedenken van de burgers en uiteindelijk een luisterende overheid. Volgens mij wil iedereen die stappen vooruitzetten, vandaar dat het zo belangrijk is om mensen te verleiden om vooruit te kijken en anders te kijken. Een uitdaging die we aangaan tijdens GrondFest.”

Vaar op vrijdag 30 september ook mee over de Waal. Startpunt: Waalkade (Pannenkoekenboot t.h.v. het Holland Casino/naast de Lindenberghaven). 19.15 uur boarding/19.30 uur vertrek.

Deel bericht