Programma   Tickets    Nieuws    Stadskaart

Praat mee over het huidige energievraagstuk op GrondFest!

Denk op vrijdag 30 september om 14:00 uur tijdens het panelgesprek ‘Decentrale systemen – energietransitie’ mee aan nieuwe oplossingen. De beschikbaarheid en betaalbaarheid van energie lijken niet langer vanzelfsprekend te zijn. De krantenkoppen liegen er niet om: energiecrisis, bedrijven die niet kunnen worden aangesloten en energiearmoede. Ook moeten netbeheerders steeds vaker nee verkopen tegen partijen die duurzaam opgewekte energie willen leveren aan het net. Binnen Oost Nederland, en daarbinnen de regio Arnhem Nijmegen werken veel partijen aan nieuwe oplossingen. Twee van die partijen zijn Connectr en The Economic Board.

Marieke Butterhof, werkzaam bij The Economic Board: “Klimaatverandering, we kunnen er niet meer omheen. Iedereen in onze samenleving wordt hoe dan ook geconfronteerd met het belang van de energietransitie. Daar zit de parallel met een onderwerp als de democratie, ook dat gaat immers iedereen aan. Vandaar dat GrondFest de perfecte plek is om met elkaar na te denken en in gesprek te gaan over mogelijke oplossingen voor de energietransitie.”

“In Nederland hebben we te maken met een vrij unieke situatie: momenteel bestaat zo’n tachtig procent van ons energieverbruik uit gas en twintig procent uit elektra, terwijl deze verhouding in de komende twintig jaar om moet draaien. Oftewel, een enorme opgave voor de netbeheerders. Daarom is het belangrijk om nu over verschillende oplossingen na te denken. Binnen onze regio – Arnhem Nijmegen – werken en innoveren veel verschillende partijen onder de noemer Decentrale Energiesystemen samen aan nieuwe oplossingen. Tijdens GrondFest gaan wij daarom in de vorm van een panelgesprek, met mensen met verschillende achtergronden, verkennen of en hoe die Decentrale Energiesystemen, waaraan in onze regio wordt gewerkt, een oplossing kunnen bieden voor de vragen van de verschillende partijen die aan tafel aanschuiven voor het gesprek. Het leuke hiervan is dat er dus niet alleen ‘door de bril’ van een expert hiernaar wordt gekeken, maar ook door de ‘gewone mensen’. Dit maakt eens te meer duidelijk dat het echt allemaal geen rocket science is, maar dat het iedereen aangaat”, aldus Butterhof.

Marieke Butterhoff werkt als eigenaar van Buro Kantelaar aan waardecreatie en systeeminnovatie in de nieuwe economie. Sinds begin dit jaar doet ze dit voor een deel van haar tijd in de rol van Civic Entrepreneur Energy voor de Economic Board Arnhem Nijmegen. Daar werkt ze aan het versterken en uitbouwen van het regionale energie ecosysteem.

Deel bericht