Programma   Tickets    Nieuws    Stadskaart

Interview met GrondFest programmamaker: Vincent Rietbergen

Zo’n tien jaar geleden startte Vincent Rietbergen – samen met zijn ‘zandbakvriend’ Freek Ewals – met Haagsch College. Voor iedereen die behoefte heeft aan enige context bij de dagelijkse stroom aan nieuwsberichten, maar geen tijd heeft voor lange cursussen of stevige studieboeken. En voor diegene die beseft dat een brede algemene kennis hem of haar verder brengt, zowel zakelijk als privé.

“Tijdens de start van Haagsch College werkte ik nog bij de NOS. Destijds zaten we midden in de eurocrisis en daarover kwam zoveel nieuws voorbij, dat steeds meer mensen de lijn kwijtraakten. Inclusief ikzelf, terwijl het toch echt binnen mijn vakgebied viel. Mede vanuit die ervaring ontstond het idee voor Haagsch College, een platform om wat meer verdieping te kunnen bieden bij het nieuws en de achtergronden van wat er speelt in een bredere context te kunnen plaatsen. Een idee dat ‘klein’ begon met een maandelijks zwaar inhoudelijk én leuk programma in Nieuwspoort en inmiddels is uitgegroeid tot onze fulltime baan waarmee we zelfs langs theaters in het hele land trekken om meer verdieping te bieden in grote maatschappelijke thema’s. In dat kader werken we ook mee aan GrondFest, want democratie is een van die grote ‘maatschappelijke dingen’ die wel wat meer verdieping kunnen gebruiken.

Belangrijk bij het programmeren is dat hoe zwaar de materie ook is, het tegelijkertijd ook leuk moet blijven. De thema’s moeten natuurlijk interessant zijn, maar daarnaast is het ook belangrijk om grote namen te programmeren. Daarom hebben wij onder andere een minicollege met Joris Luyendijk (die met zijn boek De 7 Vinkjes een nationaal debat ontketende) op de agenda van GrondFest gezet. Net als een van de best beluisterde podcasts van dit moment – BNR’s Boekestijn en De Wijk – over de oorlog in Oekraïne en hoe de democratie overal steeds verder onder druk komt te staan, om maar wat voorbeelden te noemen. Daarnaast hopen we ook het bereik van GrondFest groter te maken door podcasts in de programmering te integreren.

Twee jaar geleden hebben we ervaren dat de voorganger van GrondFest, het Democratiefestival, verkeerd was ingestoken. Het blijft echter belangrijk om over democratie te praten, want dat is een zeer actueel thema waar we als maatschappij nog lang niet klaar mee zijn. Vandaar dat we daar dit keer twee dagen met zijn allen maximaal aandacht aan gaan schenken, met als doel de bezoekers meer kennis en andere inzichten te laten vergaren. Het festival zal vast nog niet perfect zijn, maar we zijn wél heel hard bezig om echt iets goeds neer te zetten. Ik hoop dan ook dat dit een super ‘generale repetitie’ gaat worden voor de komende jaren.”

Deel bericht