Programma   Tickets    Nieuws    Stadskaart

Interview met GrondFest participant: Jan Troost

Jan Troost is Projectleider Toegankelijkheid en Wonen bij Zelfregiecentrum Nijmegen, politiek lobbyist en de drijvende kracht achter Aparticipatie TV. Als bruggenbouwer brengt hij de werelden van mensen met en zonder een handicap bij elkaar, op kritische, oplossingsgerichte en bevlogen wijze.

“Twee jaar geleden werd ik vlak voor het Democratiefestival gebeld door de provincie omdat er vragen waren over de toegankelijkheid van het terrein voor mensen met een handicap. De situatie was op zijn zachtst gezegd beroerd, was mijn conclusie, maar hoewel het kort dag was, zijn er destijds toch nog wel wat voorzieningen aangebracht. Ik hoop dat het deze keer allemaal wat beter geregeld is, want ook mensen met een handicap moeten de mogelijkheid krijgen om zich uit te spreken over belangrijke zaken als de democratie in onze samenleving. Die gaat immers iedereen aan. Het lijkt er in ieder geval op dat er deze keer beter over de locaties is nagedacht en ik hoop dat dat ook zal leiden tot debatten die daadwerkelijk inclusief zijn.

Om dat te bereiken is het heel belangrijk dat er zowel vooraf als tijdens GrondFest duidelijke informatie wordt verschaft. Zijn bepaalde locaties minder goed toegankelijk voor mensen met een handicap, geef dat dan ruimschoots op tijd en duidelijk aan of – nog beter – zorg dat het probleem wordt verholpen. En zo is het ook belangrijk om te weten of er de mogelijkheid is voor een (gebaren)tolk en of er aangepaste toiletten zijn, om maar wat voorbeelden te noemen. Overigens is het niet genoeg om alleen te laten weten dat er aangepaste toiletten zijn, maak ook meteen duidelijk wáár die zich bevinden om het voor iedereen makkelijker te maken. Het klinkt misschien logisch, maar onbewust zijn dat vaak toch niet de dingen waar rekening mee wordt gehouden. Niet voor niets zet ik mij al vijftig jaar in voor de belangen van gehandicapten.

Tijdens GrondFest gaan we met Aparticipatie TV alles wat er de twee dagen van het festival gebeurt op beeld vastleggen. Daarnaast wil ik zelf ook aan een aantal debatten deelnemen, want onze democratie staat onder druk, dus daar moeten we ons allemaal mee bezighouden. Iets wat je onder andere kunt doen door je mening te delen met anderen. Ik hoop dan ook dat dat precies is wat tijdens GrondFest gaat gebeuren. Daarnaast hoop ik ook gewoon op twee gezellige dagen, want dat is toch wel het beeld dat een festival bij mij oproept.”

Foto Jan Troost is gemaakt door Ivar Troost

Deel bericht