Programma   Tickets    Nieuws    Stadskaart

Brandsma Courant: eerbetoon aan Titus Brandsma wordt op GrondFest gepresenteerd

Karmelietenpater Titus Brandsma (1881-1942) was naast hoogleraar aan en rector magnificus van de Katholieke Universiteit Nijmegen werkzaam in de journalistiek. Hij was onder meer hoofdredacteur van het nieuwsblad De Stad Oss, en censor bij De Gelderlander. In die hoedanigheid bewaakte hij de katholieke koers van de krant. 

Eind 1941 vaardigden aartsbisschop Jan de Jong en Titus Brandsma een verbod uit aan de rooms-katholieke dagbladen om advertenties van de Nationaal-Socialistische Beweging (NSB) op te nemen. Dat leidde begin 1942 tot de arrestatie van Brandsma door de Duitse bezettingsautoriteiten en zijn dood op 26 juli 1942 in concentratiekamp Dachau. 

Tijdens het Free Future College dat van 26 tot en met 29 september in Nijmegen gehouden wordt, voor Gelderse middelbare scholieren, staat onder meer de rol van de pers als vierde macht (naast de wetgevende, uitvoerende en rechterlijke macht) op de agenda. Aan de orde komen onder meer de huidige rol van de media, de bedreiging van de persvrijheid en de invloed van nepnieuws. Jongeren gaan ook zelf op pad om verhalen te maken en interviews af te nemen. 

Aan het eind zullen zij een krant maken, onder leiding van journalist Maaike van Helmond. De krant krijgt de naam Brandsma Courant, als eerbetoon aan de voorvechter van de persvrijheid, en wordt op 30 september tijdens het festival GrondFest gepresenteerd. 

Deel bericht